Őszibarack hatása a szervezetre:
Több magnéziumot tartalmaz, mint kalciumot. Az őszibarackban sok a kálium, így joggal mondhatjuk, hogy az izmok és a csontok ellátója. Sok A és C vitamin van benne, kálium boron és elég nagy mennyiségű szelén. Boron tartalma emeli a férfi és női hormon szintjét a vérben. Az őszibarack kitűnő antioxidáns. A bétakarotin együttműködik a C vitaminnal, valamint tartalmaz szelént is, ami rákellenes anyag, hormon kiegyensúlyozó tevékenységet végez, emeli az esztrogen hormont a vérben a változó korban levő nőknél is. Gyógyító hatása az egész testre kiterjed. A vér, a test tisztítása. Gyógyítólag hat a tüdőre. A hörgők és a nyálkahártya kevéssé ingerlékeny és nagyobb teherbírással rendelkezik. Az A vitamin ugyanis befolyásolja a nyálkahártyák működését és hatással van a légzőszervi megfázás tüneteire.
Az őszibarackban levő A és a C vitamin közös munkájának eredménye, hogy nagyobb az ellenállás a pattanások kifejlődésére és ellenállóbb a bőr a betegségekkel szemben. A nap hatásának jobban ellenáll, a sebesült bőr hamarabb gyógyul. A száraz bőrre legjobb a természetes anyag-pakolás, amely tele van A és C vitaminnal. Az őszibarack kitűnő arcpakolás, a bőr megtisztul, rugalmasabbá, fiatalosabbá válik.
Sárgabarack hatása a szervezetre:
Magas vitaminjai és ásványi anyagai miatt egyre több felhasználási módját alkalmazzák a szépség és az egészség ápolása, megóvása érdekében. Nagyon csekély energiaértékű. Húsában kiemelkedően sok A-, C-, B1-, B2- vitamin található. Emellett kalciumban, káliumban, foszforban és nátriumban is bővelkedik. Napi 5-6 szem sárgabarack fogyasztása már fedezi szervezetünk A vitamin igényét. A természetes A vitamin nélkülözhetetlen a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzéséhez, regenerálódásához, valamint a jó látáshoz.
A sárgabarack legnagyobb része víz, mintegy 85%, szénhidrát-tartalma 8,5 % körüli, 1%-nyi fehérje, nagyjából ugyanennyi rosttartalma van. 100 gramm sárgabarack energiatartalma 44-51 kcal. A-vitaminja késlelteti az időskori látásromlást, erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését. Héját, gyümölcshúsát pakolásként a bőrre helyezve segíti annak regenerációját.
A sárgabarack szervezetünk sejtképződését is serkenti, ily módon fiatalító hatással bir. Hatóanyagai erősítik a hajat, körmöt, bőrt; javítják a vérképet. Stabilizálja a nyálkahártyát, így kiváló torok- és garatszárazság ellen; az asztmás panaszokat is enyhíti, sőt bizonyos mértékig képes a tüdőt is védeni a dohányfüsttől.
Nektarin hatása a szervezetre:
Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és A-vitamint. Ezen kívül még szelént, kálciumot, magnéziumot, ként, szilíciumot és még számos egyéb ásványi anyagot. Azoknál a betegségeknél, ahol a vér tisztítása, a gyulladás megszüntetése szükséges, kiválóan alkalmazható. Vérnyomáscsökkentő hatású. Az izmok működtetésében, felfrissítésében is hasznosítható, például az öregkori reszketésben. Gazdag B-vitamin tartalma az emésztési és idegrendszeri karbantartásra teszi alkalmassá. Segíti az emésztést A-vitamin, káliumtartalmának és savasságának köszönhetően. Tisztítja a húgyvezetékeket, vizelethajtó.