Sárgabarackos csirkemell
Hozzávalók (négy személyre):
4 szelet csirkemell
40 dkg sárgabarack
4 evőkanál Szójaszósz
1 evőkanál méz,
őrölt bors,
őrölt fahéj,
1 evőkanál olaj.
A sárgabarackot egy pillanatra forró vízbe mártjuk, így a héja könnyen lehúzható. Kockákra vágjuk. A szójaszószt, a mézet, kis őrölt borsot és fahéjat adunk hozzá, összeturmixoljuk. A csirkemellfiléket kissé kiverjük, majd a barackos pépbe mártjuk, és kiolajozott tűzálló tálba fektetjük. Ráöntjük a maradék gyümölcsöt. Letakarva sütőben 30-35 percig sütjük (200 fokon), a fedőt levéve megpirítjuk.
Sárgabarackos gyümölcstorta csokoládés vajkrémmel
Hozzávalók:
300 g liszt
80 ml natúr joghurt
3 tojásfehérje
180 g cukor
5 evőkanál puha vaj
egy citrom reszelt héja
egy kiskanál citromlé
500 g sárgabarack
150 g szoba-hőmérsékletű, puha vaj
100 g étcsokoládé
100 g porcukor
egy kerek gyümölcstortaforma
Egy robotgéppel keverje össze a tojásfehérjéket a cukorral, majd amikor krémes állagú, adja hozzá a joghurtot és apránként adagolva a lisztet is. Következhet a citrom reszelt héja, a leve és az 5 kanálnyi puha vaj. Fakanállal dolgozza össze az egész masszát, majd öntse bele egy kiolajozott, kilisztezett gyümölcstortaformába. Előmelegített sütőben süsse 25-30 percig. Az első 5 percben közepes lángon, majd csökkentse a hőfokot, és így süsse tűpróbáig. A gyümölcstortaforma tetejét fedje be a félbevágott sárgabarackokkal és kenje be a vajas csokikrémmel. Mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött olvassza fel az étcsokoládét, és tedd félre hűlni. Egy robotgép segítségével keverje krémessé a vajat a porcukorral, és adja hozzá a kihűlt olvasztott csokoládét is. A végén halmozza a krémet a barackokra.
Hideg barackleves
1,5 kg (őszi)barack
2,5-3 l víz
5-6 evőkanál cukor (a barack savanyúságától függően)
1 csapott teáskanál fahéj
6-8 szem szegfűszeg
1 egész vaníliarúd (nem vaníliás cukor!)
citromlé
A habaráshoz:
4-5 evőkanál liszt
kb. 2,5 dl tejföl
2 dl tejszín
Az őszibarackokat meghámozzuk, kockákra vágjuk és egy nagyobb lábasba tesszük. Meglocsoljuk egy kis citromlével, majd felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a cukrot és a hosszában szétnyitott vaníliát belekaparjuk, majd a többi fűszert. Rövid ideig főzzük a barackokat, nehogy túl puhák legyenek. Behabarjuk a tejföllel és a liszttel, majd a végén hozzáadjuk a tejszínt is. Hidegen, felvert tejszínhabbal tálaljuk.